Urasyvyys

Renkaan urasyvyys

EtusivuRengastietoaRenkaan urasyvyys

Renkaat muodostavat olennaisen yhteyden ajoneuvon ja maanpinnan välille. Renkaan kulutuspinta tarttuu tiehen ajaessasi. Mutta jos kulutuspinnan urasyvyys ei ole tarpeeksi syvä, autosi menettää pitoa ja jarrutusmatkat märällä pitenevät. Alhaiset kulutuspinnan urat vaikeuttavat ajoneuvon hallintaa märällä säällä, ja vesiliirron mahdollisuus kasvaa. Turvallisuutesi varmistamiseksi mittaa renkaitesi kulutuspintojen urasyvyydet osana ajoneuvon säännöllistä huoltoa.

  • Renkaan kulutuspinnan kulumisindikaattorit (1,6 mm) sijaitsevat tasaisesti renkaan kulutuspinnan pääurissa. Jos kulutuspinta on kulunut niiden tasalle, rengas on vaihdettava.
  • Jos sinulla on renkaan kulutuspinnan urasyvyysmittari, työnnä anturipalkki uraan ja aseta mittarin olkapäät kulutuspinnan tasalle. Tarkista mittaustulos mittarin asteikolta
Urasyvyys

Renkaan kulutuspinta on se osa renkaasta, joka koskettaa tietä. Uusien renkaiden kulutuspinnan urasyvyys on keskimäärin 6-9 millimetriä. Ajettaessa renkaan kulutuspinta kuluu. Renkaalla, jonka kulutuspinnan urasyvyys on alle 1,6 mm kesällä, on erittäin heikko pito märällä tiellä. Jarrutusmatkat pitenee ja ajoneuvon hallittavuus heikkenee. Tuollaisilla renkailla ei ole turvallista ajaa, ja ne täytyy vaihtaa.

Ota huomioon, että turvalliseen ajamiseen märissä ja lumisissa sääolosuhteissa vaikuttavat renkaiden kulutuspinnan urasyvyydet, kuviomuotoilut ja kulutuspinnan kumiseokset. Märillä tai lumisilla teillä jarrutusteho heikkenee asteittain sekä vesiliirron riski kasvaa entisestään renkaan kulutuspinnan urasyvyyden pienentyessä.

Tarkasta siis renkaasi säännöllisesti, vähennä nopeutta märillä ja lumisilla teillä ja harkitse renkaiden vaihtamista ajoissa.

Varmista, että autossasi on lailliset ja käyttöolosuhteisiin soveltuvat renkaat.

Kulumisindikaattorit

Renkaan kulutuspinnan laillista vähimmäisurasyvyyttä ilmaisevat kulumisindikaattorit ovat tasaisesti renkaan kulutuspinnan pääurissa. Jos kulutuspinta on kulunut niiden tasalle, rengas on vaihdettava.

Useat talvirenkaat on varustettu talvirenkaiden vähimmäisurasyvyyttä ilmaisevilla kulumisinidikaattoreilla. Jos kulutuspinta on kulunut niiden tasalle, rengas ei ole enää laillinen talviajo-olosuhteissa. 

Urasyvyysmittarin käyttö

Jos sinulla on renkaan kulutuspinnan urasyvyysmittari, voit silloin mitata renkaittesi kunnon. Työnnä mittakärki uraan ja aseta mittarin olkapäät kulutuspinnan tasalle. Tarkista mittarin asteikolta mittaustulos. 

Muista mitata urasyvyydet useasta eri kulutuspinnan pääurien kohdasta. Ajoneuvon virheellinen akseligeometria voi aiheuttaa epätasaista kulutuspinnan kulumista. Renkaan kulutuspintaa on arvioitava mittaamasi alimman urasyvyyden perusteella.

Jos olet epävarma omista mittaustuloksistasi, vie ajoneuvosi/renkaasi asiantuntijan arvioitavaksi.

Continentalin testien mukaan jarrutusmatkat märällä tiellä jopa kaksinkertaistuvat, kun renkaat ovat kuluneet lakisääteiseen 1,6 mm minimiurasyvyyteen. Renkaat ovat sadesäällä varsin turvallisia noin 4 mm saakka, jonka jälkeen jarrutusmatkat kasvavat progressiivisesti urasyvyyden laskiessa. Vastaavasti talvirenkaiden sohjo- ja lumipito ovat riippuvaisia riittävästä urasyvyydestä. Tarkkaile siis renkaidesi urasyvyyksiä säännöllisesti!

Vinkki!

  • Suosittelemme kesärenkaiden uusimista 4 mm urasyvyydessä. Talvirenkaissa urasyvyyden suositeltu turvallisuusraja on 5 mm.